Mamma till 2 underbara Barn!

2012-06-29
17:40:00

Lite nyttigt läsning !!!!

Varför träna? Positiva effekter!
 
För att undvika ohälsan är det egentligen inte mycket som krävs annat än att öka den dagliga dosen av fysisk aktivitet. För att få ökade marginaler räcker det med 30–60 minuters rörelse per dag, och om du dessutom lägger till ett par konditions- och styrketräningspass varje vecka ger du dig själv goda förutsättningar för ett sundare liv. Du blir snabbt både piggare och starkare.
 
 

Motion motverkar också en rad sjukdomstillstånd som typ 2-diabetes, blodpropp och övervikt. Risken minskar också för att du ska drabbas av vissa cancerformer, depression och demens samtidigt som risken för hjärt- och kärlsjukdomar halveras.

Hög ålder är inte heller någon ursäkt för att slippa träna. I Kanada lät man sängliggande patienter, alla över 90 år, börja styrketräna. Många av dem fick tillbaka tillräckligt med benstyrka för att bli gående igen.

– En rörande historia och ett underbart argument för att det aldrig är för sent.

 

Kroppen..

Vad som händer i kroppen när vi tränar. Exempelvis hur adrenalin frigörs för att öka blodflödet till hjärta och muskler, och hur hjärnan skickar signaler till skelettmusklerna som leder till rörelse. Han förklarar också hur de flesta av oss kan träna i 2-3 timmar innan kroppens sockerdepåer tar slut, att kolhydratladdning bara krävs vid långlopp och att det tar två minuter för hjärtat och lungorna (både hos otränade och vältränade) att nå sin fulla kapacitet - vilket förklarar varför det känns extra kämpigt just i början av ett träningspass. Men belöningen kommer.

- Efter cirka 30-45 minuters hård träning utsöndrar kroppen endorfiner, smärtstillande hormon som motsvarar en normal sjukvårdsdos med morfin,  den rusiga effekten sedan sitter kvar i cirka en timme innan den klingar av.

Och precis som med andra droger kan man bli beroende, träningsnarkomaner vill uppleva endorfinruset om och om igen

Vad händer i kroppen när du tränar :

Generellt kan sägas att de flesta effekter av träning kommer tidigt och tydligt för den som varit inaktiv. De måste dock underhållas med kontinuerlig träning för att behållas.

+ Hjärtats slagvolym ökar och du får bättre syreupptagningsförmåga. När cellerna kan ta upp mer syre kan kroppen lättare ta hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner vilket avlastar hjärtat och förbättrar humöret och sömnen.

+ Vilopulsen blir lägre.

+ Energiförbrukningen ökar.

+ Konditionen förbättras.

+ Blodsockernivån sjunker och stabiliseras.

+ Blodvolymen ökar genom fler röda blodkroppar.

+ Signalsubstanser som dopamin och serotonin frigörs vilket motverkar depression och smärta.

+ Immunförsvaret blir bättre.

+ Nybildning av celler i hippocampus förbättrar minne, inlärning och koncentrationsförmågan.

+ Antalet blodkärl i musklerna ökar.

+ Muskelstyrkan ökar vilket gör att du orkar hålla uppe kroppen ordentligt, lyfta, bära och så vidare.

+ Uthålligheten och rörligheten förbättras.

+ Hållfastheten i leder, ledband och senor förbättras.

+ En tränad person har bättre förmåga att använda fett som energikälla.

+ Kolesterolhalten minskar.

 

Källor: Stefan Emanuelsson, Ulf Ellervik, Friskis & Svettis och Vårdguiden.

Läs hela artiklen på http://hd.se/halsa/2012/03/10/traningens-positiva-effekter/